HAHAHAHAHAHAHAHA!!!
Serieslyyy aku terkejut, bile aku dpt taw mase amik kos nie--> Sarjana Muda Sains Makanan (Perkhidmatan Makanan & Pemakanan) nanti kena masak kat kitchen (Under subject Amali Penyediaan Makanan) WTFish kek kena masak2 pulak.. Aku bukan amik kos Kulinari laaa.. * Dalam hati memberontak.. Menyumpah-seranah.
.jpg)
Thanks to my parents yg train diri aku memasak time cuti2 yg ade.. hoho.. So, xde la terase stresssss~~ sgt time kelas nanti.. haha
Realitinya, bila dah masuk kelas: Dari masak bley heppyy2, bley jadi masak dgn stresss kalau camnie.. Blum lagi masak kena ikut suhu nie utk sekian.. sekian.. Suhu nie utk sekian..sekian.. ohhh... sekian, terima kasih..
" OK, nie jenis2 potongan, large dice, medium dice, small dice, batonnet, julienne, paysanne.... bla..bla..bla... potong ikut jenis2 potongan nie". *Errr...potongan pown ade name2 tersendiri ae.. Dahsyattt.. Parah la nak kena ingat nama potongan, siap dengan saiz nya skali.. OMG..
BUT, It's ok.. it's alrite.. Lama2 dah jadi ok.. dah alrite.. "Alah bisa, tegal biasa"..
Sepanjang sem 3, tahun 2, dalam subject nie, apa jerr yg aku dah blaja??
![]() |
Professional Cooking by Wayne Gisslen |
Nah, Amekaw!! Buku Professional Cooking lagi aku bagi..* kalaw masak x pro lg xtaw laa..hahaha.. Buku yg wajib ade oleh semua pelajar Food Serve.. Macam2 ade dalam buku nie dari preparation sebelum masak sampai hidangan siap.. Dari pemahaman pasal daging ke ayam, ayam ke ikan, ikan ke sayur, sayur ke buah, buah ke kacang2.. Dari appetizer sampai ke beverages..
Haaaa... nie lah yang dinamakan masak dengan ilmu..Masak dengan sains.. Bukan masak sesuka hati mak tiri sedara angkat korang jer.. Walaupon mak tiri sedara angkat korang tu pown reti masak gak.. Dari sini la boleh taw asbab kenapa kena buat camnie, kenapa x bley buat camtu, kenapa kena guna nie, kenapa x guna yang tu.. dsb.. Orang lain pown taw masak gak, p, kadang2 dorank pown x taw kenapa dorank guna bahan tu, kenapa dorank wat cara tu.. Kelebihan yang korang ade, korang taw sebabnya.. Pastu, boleh la korang bagitau mak tiri sedara angkat korang tu kenapa.. Haaa.. best x??? haha.
Sabda Rasulullah Salallahu’alaihiwasallam:
“Mencari ilmu adalah fardhu ke atas setiap muslim “(Hadis riwayat Ibnu Majah)..
Ilmu tu bukan sahaja boleh dapat kat kelas semata-mata, tapi, kat dapur pown kita boleh dapat ilmu gak.. Oleh itu, wahai diri, janganlah memandang enteng benda nie dan ilmu yang diberi ni..Ok.. back to kitchen, selepas siap masak, hidang makanan kat lecturer, lepas tu kena komen.. Macam crite Master chef la plak.. Kalau sedap, tinggilah markah yang diberi.. Kalau x, hurrmmm sikit markah je laaa yang dapat.. Walaupown namenya hell's kitchen-sebab panas jer.. p, jangan lah buat kitchen tu macam hell betol2.. Jangan cari pasal dekat dalam kitchen.. Kalaw nasib kurang baik, memang kena potong ,markah jadi 0 laaa..
The best part dalam kelas nie ialah bila dah masak2, boleh bawak balik makanan yang dah dimasak tu.. Haha.. Jimat duit sehari.. Ni la hikmahnya spent duit tok beli baju chef tu kowt..haha.. Padahal dah memang bayar masuk dalam yuran daaa~~
Now i miss the dishes...
![]() |
Fettucini and Grilled Beef with Black Pepper Sauce |
![]() |
Vegetarian Burger |
![]() |
Chicken Chop with Mushroom Sauce |
![]() |
Nasi Lemak, Ayam Masak Merah and Salad |
YUMMMMYYYYYY!!!!!!!!
Wahh seriously macam gtu sekali kena masak untuk course ni ? :O
ReplyDeleteInteresting post.. (; I hope you post more about what you learn in this course hhee ~
Btw saya anonymous -c- yang cmnt dekat entry yang first tu :D
And tanxx loads for the info
Deletehee~~ thankss sbb sudi bce.. memang ade niat nak post pasal course nie, p, just xde mase sgt nak wat.. skrang nie, tgh cuti, bru la bley la update blog..
Deletep, pasal masak tu, xyah takut r.. just enjoy your cooking.. u will be fine.. ^_^
Casinos Near Casinos with SlotyCity - Mapyro
ReplyDeleteLooking for Casinos Near Casinos 제주 출장안마 Near Casinos Near 포천 출장마사지 Casinos with 오산 출장안마 SlotyCity? Find 11 이천 출장안마 Casinos with SlotyCity locations 경기도 출장마사지 in your state.